Ženska 100tka

50 nasmehov in več kot 100 razlogov za srečo

8. Vseslovenska akcija Ženska 100tka je edinstven in največji dogodek pri nas, ki enkrat letno združuje ženske na kolesu različnih generacij iz celotne Slovenije. Leto se je zbralo 51 ljubiteljic kolesarstva, specialk in vetra v soboto, 6. 6. 2020 v Ljubljani na tradicionalni 8. Ženski 100tki. Skupaj so prekolesarile več kot 100 km in sicer od Ljubljane čez Pance,  do Grosuplja, Iga, Vrhnike in nazaj do Ljubljane. Pobudnica akcije Ženska 100tka je doc. dr. Marjetka Conradi, predsednica Kolesarskega društva Slovenske Specialkarke.

Doc., dr. Marjetka Conradi je v soboto, 6. 6. 2020 pred štartom pozdravila vse udeleženke Ženske 100tke in podala par kratkih informacij in navodil glede poteka kolesarskega izleta, varnosti ter kolesarske vožnje v skladu s cestno prometnimi predpisi. Pred štartom so se udeleženke razdelile v manjše skupine po 6 kolesark in ob 9.30 uri štartale iz Ljubljane. Prvi krajši postanek je bil na Pancah, pot je nato vodila do Grosuplja, Škofljice, Iga, Vrhnike in nato nazaj v Ljubljano.

Daljši postanek je bil na Igu na cca 40 km, kjer so kolesarske prispele ob 11. uri, kjer so si v privoščile počitek in druženje ter sladkanje z domačim jabolčnim zavitkom. Pot nazaj proti Ljubljani jih je vodila skozi Vrhniko. Na cilj so prikolesarile varno in z nasmehom na obrazu. Kolesarski izlet je potekal v pogovornem tempu in trajal malo več kot 4 ure, kolesarile in upoštevale so cestno prometne predpise, ves čas pa jih je trasa vodila skozi slikovito pokrajino.

Da je vse potekalo čimbolj brezhibno je skupine spremljajo spremljevalno vozilo.

Ženska 100tka je nastala z namenom spodbujanja žensk, da aktivno preživljajo svoj prosti čas in povezovanja žensk na kolesu. Najpomembnejše sporočilo akcije je »Kolo je zdravo za telo«. Vse več žensk vključuje v svoje življenje tudi redno športno vadbo in glavni razlog za aktiven življenjski slog je zdravje. Kolesarjenje je zdravo za telesno in duševno zdravje, ker krepi moč, vzdržljivost in gibljivost ter ima veliko pozitivnih vplivov na zdravje in dobro počutje. Kolesarjenje je najpogostejša oblika aktivnega preživljanja prostega časa in je šport ter rekreacija, ki je primerna za vse starosti in različno fizično pripravljene. Z namenom spodbujanja zavesti o rekreativnem ženskem kolesarstvu v Sloveniji in povezovanja žensk vseh starosti iz vse Slovenije ter aktivnem preživljanju prostega časa – s tem pa tudi krepitvi zdravja in spreminjanja kakovosti življenja žensk je bilo ustanovljeno Kolesarsko društvo Slovenske Specialkarke.

Izjava organizatorke doc. dr. Marjetke Conradi:
“Kljub vsem težavam zaradi »Corone« smo vendarle dočakale čudovito junijsko soboto, ko nam je bilo dovoljeno druženje na kolesu, druženje rezervirano za ženske na specialki. V želji po skupnem kolesarjenju in druženju se nas je na štartu zbralo 50 specialkark iz vse Slovenije. To mi je priklicalo največji nasmeh na obrazu. In smo šle. V sonce, iz BTC Cityja čez Pance do Iga na štrudel in kavo ter naprej po Barju. Navrtele smo 103 km in dež nas ni ujel. Se vidimo prihodnje letu v upanju, da se približamo magični številki udeleženk, 100.”

Akcijo Ženska 100tka so podprli Žolna šport, Pele Promotion, 4endurance, Lucifer čokolada, Argeta in Barcaffe.

Fotografske utrinke je posnel fotograf Aleš Perič, produkcija Bakster. Utrinki letošnje Ženske 100tke so objavljeni na FB strani Slovenskih Specialkark.

Zahvaljujemo se vsem udeleženkam in podpornim akcije!