Ženska 100tka

                                                       

51 nasmehov in več kot 100 razlogov za srečo

51 ljubiteljic kolesarstva, specialk in vetra v laseh iz cele Slovenije in kolesarka iz sosednje Hrvaške so se zbrale v soboto, 16. 6. 2018 v Ljubljani na tradicionalni Ženski 100tki. Skupaj so prekolesarile več kot 100 km in sicer od Ljubljane do Bleda in nazaj. Nekatere ženske so z nasmehom prvič v svojem življenju prekolesarile 100 km, nekatere drugič ali tretjič in s tem dejanjem premagale svoje strahove, omejitve in druge razloge, ki jih včasih ovirajo pri pogumnih dejanjih in malih osebnih zmagah. Pobudnica akcije Ženska 100tka je doc. dr. Marjetka Conradi, predsednica Kolesarskega društva Slovenske Specialkarke, ki je letos v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in akcijo »Razgibajmo Ljubljano« organizirala že 5. Vseslovensko akcijo Ženska 100tka.

Doc., dr. Marjetka Conradi je v soboto, 16. 6. 2018 pred štartom pozdravila vse udeleženke Ženske 100tke in podala par kratkih informacij in navodil glede poteka kolesarskega izleta, varnosti ter kolesarske vožnje v skladu s cestno prometnimi predpisi. Pred štartom so se udeleženke razdelile v manjše skupine po 6 do 8 kolesark in ob 9. uri štartale iz Ljubljane – Tacna proti Bledu. Prvi krajši postanek je bil v Kranju, kjer so se pridružile tudi ostale udeleženke, ki so izbrale krajšo 60 km razdaljo (Kranj-Bled-Kranj), pot je nato vodila čez Golnik in Tržič do Bleda. Na Bled so prispele ob 12.15 uri, kjer so si v Kavarni Park privoščile počitek in druženje ter sladkanje z blejsko kremšnito z najlepšim razgledom na Bledu. Na Bledu je udeleženke čakalo presenečenje in sicer prejele so darilo – profesionalno kolesarsko podkapo Slovenskih Specialkark. Na Bledu je potekalo tudi nagradno žrebanje za kolesarske rokavice Slovenskih Specialkark, v katerem so ob prijavi na dogodek sodelovale vse udeleženke, srečna dobitnica je Tina Cvar. Pot nazaj proti Ljubljani jih je vodila skozi Radovljico in Naklo ter Kranj. Na cilj so prikolesarile varno in z nasmehom na obrazu. Kolesarski izlet je potekal v pogovornem tempu in trajal malo več kot 4 ure, kolesarile in upoštevale so cestno prometne predpise, ves čas pa jih je trasa vodila skozi slikovito pokrajino Gorenjske.

Ženska 100tka je nastala z namenom spodbujanja žensk, da aktivno preživljajo svoj prosti čas in povezovanja žensk na kolesu. Najpomembnejše sporočilo akcije je »Kolo je zdravo za telo«. Vse več žensk vključuje v svoje življenje tudi redno športno vadbo in glavni razlog za aktiven življenjski slog je zdravje. Kolesarjenje je zdravo za telesno in duševno zdravje, ker krepi moč, vzdržljivost in gibljivost ter ima veliko pozitivnih vplivov na zdravje in dobro počutje. Kolesarjenje je najpogostejša oblika aktivnega preživljanja prostega časa in je šport ter rekreacija, ki je primerna za vse starosti in različno fizično pripravljene. Z namenom spodbujanja zavesti o rekreativnem ženskem kolesarstvu v Sloveniji in povezovanja žensk vseh starosti iz vse Slovenije ter aktivnem preživljanju prostega časa – s tem pa tudi krepitvi zdravja in spreminjanja kakovosti življenja žensk je bilo ustanovljeno Kolesarsko društvo Slovenske Specialkarke.

Doc. Dr. Marjetka Conradi, predsednica kluba je ob zaključku akcije Ženska 100tka povedala: »Pogled na štartu in tudi na cilju zbranih nasmejanih 51 žensk na specialki vseh starosti je nepopisen. Vse smo storile nekaj dobrega zase, veliko pa tudi za razvoj ženskega kolesarstva v Sloveniji. Verjamem, da smo bile šok tudi za ostale udeležence v prometu, saj smo požele veliko pozdravov in vzpodbudnih vzklikov in pravzaprav nič neodobravanja, kar se mi na kolesu še ni pripetilo. Mogoče pa le vrtimo svet na bolje!«

Akcijo Ženska 100tka je finančno podprla Mestna občina Ljubljana in Kolesarska trgovina in servis Veb Company iz Ljubljane. Garmin Slovenija je omogočila točno navigacijo poti, SAVA Hotels&Resorts – Kavarna Park pa okusne blejske kremšnite.

Utrinki iz Ženske 100tke so objavljeni na FB strani Slovenskih Specialkark.